Виза Имиграција државјанство, натурализација ...
Кајмански Острови > Грција
      Грчко државјанство

 
Сите прашања во врска со грчкото државјанството, вклучувајќи го и правото на грчко државјанство, остварувањето на ова право и задолжителни предуслови, се регулирани од страна на грчката националност (или државјанство) законик (Законот бр 1438/1984), заедно со сродните законодавството (главно Законот бр 2910/2001).
 
Главните елементи на претходно наведените ЗАКОНОДАВСТВО
 
1. Едно лице стекнува грчко државјанство за време на раѓањето, ако тоа лице е роден на родител на грчката националност - што е, е потомок на еден грчки државјанин, без оглед на тоа дали родителот ја врши неговата / нејзината правото на државјанство.
2. Грчки државјанин е лицето кое е прописно регистрирани во евиденцијата на Општина Република Грција.
3. Регистрација во општинскиот рекорди на Република Грција е правно предуслов за грчки државјанство. Како таква, потврда за регистрација претставува правен доказ на грчкото државјанство. Со цел да се добие сертификат за регистрација, грчки државјани кои трајно живеат во Канада се применува преку локалните грчки конзуларните власти, кои за возврат го пренесе барањето до надлежната (Општински) грчките власти, кои ги издава потврда за регистрација. И регистрација на брак на родителите, како и регистрација на раѓањето на кандидатот, се предуслови за издавање на сертификат за регистрација. Грчката конзулати во Канада изврши сите потребни и соодветни регистрација процеси.
 
За повеќе информации за правото на грчко државјанство и остварување на ова право, контактирајте го најблискиот грчкиот конзулат во Канада. Грчката конзулати и Амбасадата конзулат во Канада се бара да ги применат соодветните грчки законски одредби кои го вашиот специфичен случај и да даде писмено образложение за постоењето на предусловите за грчко државјанство и потребните постапката за остварување на ова право. Во сите случаи, тоа не е конзулати што утврди државјанство, бидејќи тоа спаѓа во надлежност на Генералниот единици и грчкото Министерство за внатрешни работи, јавна администрација и децентрализација.
 
За оптимално услуга, јавите најблиската грчки конзулат или по електронски пат, преку факс или во писмена форма е високо препорачливо. Значи се јавите на соодветните конзуларни вработен по телефон со цел да се постави состанок. Ве молиме донесе заедно сите податоци и документи за основање вашиот грчко потекло.
 
Конечно, треба да се напомене дека, во согласност со грчкиот закон, грчко државјанство е вродено право на лица родени на родител кој е грчки државјанин. Како таква, грчки конзуларни власти не "додели грчко државјанство". Наместо тоа, преку одредбите на грчки закон, и нејзините пропишани процедури, тие ви помогне да го остварат правото на државјанство. Регистрација на поединецот во евиденцијата на грчки Општина претставува признание за неговите / нејзините правото на државјанство од страна на грчката држава, и, според тоа, на премисата за грчкиот пасош.
Пополни го овој формулар:
- Да се ​​направи барање за информации
- Да оставите порака на оваа страница и да учествува во дискусија на форумот.
- За да добијат редовно ажурирање (билтен).
Само ќе се појави порака на оваа страница. Вашите лични податоци ќе останат доверливи.

целосно име :
e-mail :*
градот : *
земја : *
професија :
порака : *

*